2011. szeptember 20., kedd

Párolt zöldbab




Hozzávalók:
30-40 dkg zöldbab (lehet zöld hüvelyű is)
1 csapott fakanál Vegeta vagy 3 csipet só
borsikafű (a képről lemaradt)
4 dkg Ráma
1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

Mosd ki a mosogató medencéjét, tedd bele a dugót, engedj vizet a tartályba. Öntsd bele a zöldbabot, és markolászással jól mosd meg. A megmosott zöldbabot szedd ki egy tálba.

Engedd le a mosóvizet, és másodszor is mosd meg a zöldbabot; most már elég a tálba vizet eresztened. Végül öntsd le a vizet a zöldbabról, miközben tedd oda a kezed, hogy ne essen ki a bab.

Most alakítsd ki a zöldbabpucolási munkahelyet! Le kell vágni a zöldbabok mindkét végét; ehhez kell egy kis tál a szemétnek ( a levágott végek), és egy nagyobb a levágott végű zöldbaboknak. Veszel egy zöldbabot, a kis késsel levágod a végét, és laposan próbálod húzni a – remélhetőleg nem létező – szálkát a gerincéről. Ha nincs szálka, akkor jöhet a zöldbab másik végének lecsippentése; ha meg van szálka, akkor húzd le, ameddig jön, és utána ismételd meg ugyanezt a zöldbab másik végével.

A végcsippentés közben nézd meg, nincs-e hiba a zöldbabon. Ha rozsdás foltot, elszáradt részt vagy egyéb rondaságot látsz rajta, vágd ki a hibás részt!

Ha végeztél a végek lecsippentésével, jöhet a darabolás. Végy egy marék zöldbabot, egy vágódeszkán rendezd el őket úgy, hogy nagyjából 1 irányban álljanak a szálak, aztán egy hosszabb pengéjű késsel darabold fel egyszerre a köteget 2-3 cm-es darabkákra.
Ha a köteg feldarabolása után a szélén kilóg néhány hosszabb darab, akkor azokat külön vágd ketté.

Most következik a párolás. Egy teflonserpenyőben olvassz meg kb. 4 dkg. Rámát, és az olvadt vajba borítsd bele a darabolt zöldbabot. Keverd el.
Szórj rá egy csapott fakanál Vegetát (vagy 3 csipet sót), és hintsd meg borsikafűvel.
Önts rá kb. fél dl vizet, keverd el, és fedd le. Így párold kb. 20 percig. (Már régen főztem, elfelejtettem, hogy elég-e 15 perc is, vagy inkább 25 kell neki a teljes puhuláshoz. De úgy rémlik, hogy a 20 perc az nem volt jó.) Nem kell agyonfőzni, finomabb, ha egy kicsit ropogós.

Közben foglalkozz a petrezselyemmel. Mosd meg, rendezd össze a szálakat, a levelek tövében vágd le a szárakat, aztán vágd apróra a petrezselyemzöldet.

Ha kóstolással kellő puhának találod a zöldbabot, akkor kapard rá a petrezselymet, és kész is van.

Krumpli vagy rizs mellé lehet tenni pót-köretnek; de önállóan is betölti a köret funkciót.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése