2011. szeptember 20., kedd

Gulyásleves



A gulyásleves igazából egytálétel, de hátha a levesek között keresed, ezért mindkét kategóriából elérhető.

Mivel az én családom igen finnyás, sovány húsból készítem.
Ha van kuktád, abban főzd! Ha nincs, az se baj, csak akkor tovább kell főzni.
Hozzávalók:
30 dkg sovány marhahús (azt hiszem, comb)
30 dkg sovány disznóhús (comb)
2 répa
2 petrezselyem
1/2 kicsi vagy 1/4 nagy zeller
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
60 dkg krumpli
1 fakanál fűszerpaprika
1 fakanál őrölt köménymag
10-12 szem egész bors

olaj
3 l víz
1 tojás a csipetkéhez
10 dkg liszt a csipetkéhez
Elkészítés:
Először is tégy oda kb. 1 l vizet főni, mert majd meleg vízzel kell felönteni a húst. Aztán folyó meleg víz alatt mosd meg a húst. Utána darabold fel a marhahúst, mert először ezt kell odatenni főni.

Ha valahol kövér van benne, akkor annak a közepébe vágj bele, úgy kanyaríts le egy kisebb részt. Fordítsd úgy a húst, hogy alul legyen a kövér rész. Bal kézzel csípj meg egy darabot a kövérből, jobb kézzel pedig egy közepesen nagy késsel told le a sovány részt a kövérről. Miközben jobbra haladsz a késsel, folyton járjon fel-le is! Most nem levágsz egy darabot, hanem letolsz! A kövérjét se dobd el, főzd meg a kutyának (vagy cicának), ha van! A kövértelenített darabot vágd fel kockákra, és tedd egy kis tálkába.

Most jön a hagyma. Pucold meg, vágd ketté (hosszában, vagyis a bajsza-szára vonalában). A fél hagymát fektesd lapjára, és szeleteld vékony lapokra. Utána forgasd el 90 fokkal, és ha most megint vékony lapokat vágsz, akkor már apró darabkákat kapsz.
Önts a kuktába vagy egy jó nagy fazékba egy kevés olajat, tedd oda melegedni, és kevergetve fonnyaszd meg benne a hagymát. Ne égjen meg! Ha már üveges, akkor tedd bele a paprikát.

Keverd át, és tedd hozzá a feldarabolt marhahúst. Megint keverd, aztán add hozzá a fűszereket: köménymag, egész bors, fokhagymapép (sózni még nem kell!). Állandó keverés közben jól pirítsd át!
Közben felforrt a liter víz. Öntsd fel vele a húst (csak épp hogy ellepje), és fedd le a fazekat.
Ha kuktában főzöd, akkor 20 percig főjön (sípolástól) a marhahús magában, ha rendes fazékban, akkor 30 percig (forrástól). Ezalatt kell előkészítened a disznóhúst.
Lehet, hogy már az elején le tudsz fejteni húst a csúnya kövérjéről. Utána látsz egy nagy ín-felületet. Ennek a közepén vágd ketté a húst, és foglalkozz az egyik felével. Fordítsd fel, hogy alul legyen az inas rész, csípd meg az ín szélét, és a kést fel-le mozgatva told le az ínról a húst. Ha nem tudod rendesen megfogni az ín szélét, akkor vágj bele a húsba 1 centivel odébb, és akkor ennél az 1 cm-nél fogva már meg tudod fogni a húst. Ezért látsz itt lent a 3. és 4. képen alul sovány húst. Ha végzel a lefejtéssel, akkor megfordítod az ínt, és az elejéről letolod azt az 1 cm-t. Nem tudom, érthető-e a módszer. Tipikus videózni való eljárás. Na, majd fejlesztek egyszer, és akkor nem kell ennyit írni, mert fél percben meg lehet nézni, hogy miről van szó.

A lefejtett sovány részeket mindig kockázd fel, és tedd a kiürült marhahúsos kis tálkába.
Valószínűleg még nem telt le a 20 perc, úgyhogy most foglalkozhatsz a zöldségekkel. Készíts nekik oda egy vízzel félig telt tálat, abba tedd, amit megtisztítottál. Valamint tégy oda megint forrni 1 liter vizet, a disznóhús felöntéséhez.
Pucold meg a répát így: Csapd le a vastagabb végét, és kaparj le olyan 4-5 cm magas részt. (Bal kézzel fogod a répát, a jobb hüvelykujjaddal alátámasztoda végét, a többi ujjaddal pedig fogod a kést, és kaparsz.) Utána fordítsd meg a répát, és felülről lefelé kapard le a maradék héját. (Most már nem tudod alátámasztani, mert nagyobb távon kell tisztítanod.) Ezt a végét is csapd le.

Azt hiszem, ezeket a nagyon kezdő részeket kiteszem egy “alapműveletek” kategóriába, hogy ne kelljen mindig részletezni. Na, majd legközelebb.
Hasonló technikával pucold meg a petrezselyemgyökeret is.
A zellert nem jó pucolni. Tele van rücskökkel, lyukakkal. Ezt a zöldséget ne kapard, hanem hámozd. Először ne foglalkozz a hibákkal.
Hámozás után jól látszanak a hibák. Ezeket egy hegyes kiskéssel vájd ki.
Ha nagyobb a hibás rész, akkor a hiba közepén vágd ketté, úgy könnyebb kivágni a hibásat.

Na, közben letelt a 20 perc. Ki lehet nyitni a kuktát! Egy fakanállal emeld meg a kukta bigyóját, és hagyd ott a fakanalat, míg a gőz jön kifele. Ha elhallgatott a kukta, akkor oldd ki és vedd le a fedőt. Szépen elfőtt egy kis víz a marhahúsról. Tedd hozzá a disznóhúst, öntsd fel 1 l forró vízzel (só még most sem kell), és fedd le megint a kuktát. Sípoláskor állítsd az órát 20 percre.
Megint tégy oda 1 l vizet melegedni.
Darabold fel a zöldségeket! A répát és a petrezselyemgyökeret hosszában vágd négybe, és úgy tedd a vágódeszkára a darabokat, hogy kettőnek a vastagabb fele legyen jobbra, a másik kettőnek meg a vékonyabb. Így egyenletesebben lehet szeletelni.

Ha valahol hibás részt látsz, a hibánál vágd ketté a zöldséget, és vágd ki a hibát.
A zellert így darabold: először 2-3 lapra, utána 3-4 csíkra, végül apró kockákra.

A petrezselyemgyökerek vékony végét ne darabold fel, mert az nem finom. Azt csak úgy egyben tedd a levesbe.
A 20 perc leteltével megint nyisd ki a kuktát, tedd bele a feldarabolt zöldségeket ( a krumplit majd a csipetkével), öntsd fel a meleg vízzel, sózd meg 3 szűk fakanál sóval, és zárd le a kuktát. (A sóval csínján bánj, inkább sózzátok utána, mint hogy sós legyen!) Sípolástól 10 percig főzd.
Közben pucold meg azt az 5-6 szem krumplit, mosd meg, darabold kockákra, és tedd egy tálba.
Most következik a csipetke-gyártás.
Készíts ki egy tojást. Üsd egy tálkába, és adj hozzá a 10 dkg lisztből először csak 2 evőkanálnyit. Jól dolgozd el, utána tégy még hozzá lisztet. Ha már nem lehet a kanállal keverni, mert kemény, akkor kézzel gyúrd tovább. Fel fogja venni a 10 dkg lisztet. A végén formálj belőle labdát.

Mire kész, addigra valószínűleg már letelt a 10 perc, kinyithatod a kuktát. Fakanállal emeld meg a kupakot, várd ki, amíg elhallgat, aztán csatold le a fedőt. A krumplit máris beleteheted.

A csipetkéket nem egyből a levesbe tépkedjük, hanem először egy lisztezett tálcára vagy tálba. A tál azért jobb, mert jól szét lehet benne rázni a csipetkéket. A labdából tépj le egy kis darabot, és abból csippents le apró darabkákat. Sodorints egyet minden csipeten, és ejtsd a tálba. Ha betelt a tál alja, akkor mehet a levesbe az adag csipetke. (Ennél a leveses képnél elfelejtettem vakuzni, azért ilyen ronda sárga.)
Ha van türelmed, akkor megint le lehet fedni 5 percre, de nem muszáj. Így is kivárhatod, amíg megfő. Ha túl sűrűnek találod, önts még hozzá egy fél liter meleg vizet. Most már nem fontos, hogy forró legyen, mert a hús már megfőtt.

A kész levest szedd át a leveses tálba. Legyen kenyér is a terített asztalon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése