2011. szeptember 20., kedd

Kukorica leves




Hozzávalók:
40 dkg mirelitkukorica
vagy 2 konzervkukorica
olaj
1 hagyma
3 fakanál liszt
1 fakanál pirospaprika
3 l víz
1-2 szál zellerlevél
4 nagy cikk fokhagyma
2 fakanál Vegeta
1 fakanál só
petrezselyemzöld
őrölt bors

Elkészítés:
Mérd ki a 40 dkg mirelitkukoricát. (Ha konzervből csinálod, 2 kell hozzá.) Pucold meg a hagymát, mosd meg, vágd fel apróra. Egy 4-5 literes fazékba önts egy kevés olajat (kb. 4 evőkanálnyit), és tedd oda melegedni.

Kapard a fazékba az apróra vágott hagymát, és kevergetve párold üvegesre. Öntsd hozzá a mirelitkukoricát, és 8 percig kevergesd. (Akkorra felmelegszik anyira, hogy a rászórt liszt pirulni tudjon.) (Ha konzervkukoricád van, akkor azt majd később tedd a levesbe!) Mielőtt lisztet szórnál rá, készíts ki 1 liter vizet.

Szórj 3 fakanál lisztet a kukoricára, jól keverd el, és pirítsd egy kicsit. Mindig kapard fel a leragadt lisztet! 2 perc pirítás után szórj rá 1 fakanál pirospaprikát, és azzal is keverd el.


A kikészített vízből önts hozzá fél litert, és addig keverd, míg szép sima nem lesz a lé; feloldódnak a lisztcsomók. Most tudod rendesen felkaparni a fazék aljáról a leragadt lisztet. Öntsd hozzá a maradék fél liter vizet, meg még 2 litert. Tedd a levesbe a zellerlevelet. (Most tedd bele a lecsöpögtetett konzervkukoricát, ha abból főzöd.)
Sózd meg 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval.
Pucolj meg 4 nagy vagy 8 kicsi gerezd fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a leveshez.

Fedő alatt főzd, felforrástól 10 percig. Közben vágd fel a petrezselymet, és kapard a leveshez. (Én midig a felforrás után teszem a levesbe a petrezselymet, hogy ha véletlenül kifutna a leves, akkor ne fusson vele a drága petrezselyem is.)

Ha megfőtt a leves, halászd ki belőle a zellerleveleket. Szórj bele borsot!

Ha vendég van, átszedheted egy levesestálba.
A borsodiak valószínűleg lecskével szeretik enni, úgyhogy főzz ki hozzá egy kevés kiskockát vagy hasonlót.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése