2011. szeptember 20., kedd

Zöldbabfőzelék




Hozzávalók:
50 dkg zöldbab
1 fej hagyma
3-4 cikk fokhagyma
6 fakanál liszt
1 fakanál pirospaprika
1 fakanál Vegeta (a képről lemaradt)
1/2 fakanál só (a képről lemaradt)
1 nagy zellerlevél
1-2 evőkanál 6%-os ecet
3 evőkanál (kb. 2 dl) tejföl
kevés olaj (kb. 3 evőkanálnyi)
petrezselyemzöld
bors

Elkészítés:
Ha mirelitből csinálod, akkor nagyon hamar megvan; de friss zöldbabból azért finomabb.
Mérd ki az 50 dkg mirelit zöldbabot. Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra. Egy kb. 2 literes teflonedénybe önts egy kevés olajat (kb. 3 evőkanálnyit), tedd oda melegedni, és kapard bele az apróra vágott hagymát. Állandóan kevergetve fonnyaszd meg egy kicsit.

Borítsd a zöldbabot az üvegesre párolt hagymára, keverd el, és fedő alatt párold 10 percig – azért néha keverd meg! (Ha úgy teszed rá a lisztet, hogy nem melegedett fel eléggé a zödbab, akkor nem fog pirulni a liszt, hanem ronda, csirizes masszát kapsz.)

Ha letelt a 10 perc, akkor hints 6 fakanál lisztet a zöldbabra, keverd el, és pirítsd vagy 2 percig. Ha már van egy kis zsemleszíne a lisztnek, akkor szórj a zöldbabra 1 fakanál pirospaprikát.

Keverd el, és öntsd fel a lisztes-paprikás zöldbabot fél liter hideg vízzel. Jó sokáig keverd a rántást, amíg szép sima nem lesz.

Most tedd bele a zellerlevelet, önts még kb. 3 dl vizet a főzelékhez, tégy bele 1 fakanál Vegetát és egy fél fakanál sót. Keverd el. 15 perc múlva jó is lesz. (Bár már elfelejtettem, hogy mennyi idő alatt puhult meg, mert márc. 8-án, a Nőnapon fotóztam, ami régen volt.)

Amíg fő a zöldbab, pucold meg a fokhagymát. Fokhagymanyomóval préseld a főzelékbe, aztán egy kis késsel kapard le a nyomó aljáról is meg, meg a belsejéből is az ottmaradt préselményt.

Mosd meg és vágd össze a petrezselymet, aztán kapard a főzelékbe. Ha letelt a 15 perc, kóstolj meg egy szem zöldbabot, hogy megpuhult-e már. Finomabb úgy, ha nincs agyonfőve, hanem csak épp hogy nem nyers.

Ha kész, akkor tégy az asztalra egy edényalátétet, és hozd át rá a főzeléket. Készíts oda egy kistányért; ere tedd a főzelékből (fakanállal) kihalászott zellerlevelet. Önts bele egy evőkanál gyenge ecetet. Mielőtt megtejfölöznéd, kavard fel a tejfölt. Tégy a főzelékhez 3 evőkanállal.

Addig kavard, amíg az összes tejföl el nem oszlik benne. Szórj bele egy kis borsot, és kész.

Feltétnek jó hozzá lepcsánka (a képen az van), sült hagyma v. szalonna v. virsli, vagy valamilyen pörkölt.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése