2011. szeptember 20., kedd

Petrezselymes újkrumpli




Hozzávalók:
1 kg újkrumpli
egy kevés olaj
1 fakanál só
1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:
Abban különbözik az ókrumplitól, hogy nem hámozzuk, hanem kaparjuk, és nem kell megfőzni a sütés előtt.
Borítsd az újkrumplit egy tálba, engedj rá vizet, és mosd meg. Öntsd le a piszkos vizet, és engedj rá tisztát. A pucolt krumplinak készíts oda egy másik tálat, abban is legyen víz. Egy kis késsel kapard le az újkrumpli héját. 4-5 kaparás után mártsd a vízbe a kezed, hogy lejöjjön róla a felgyülemlett krumplihéj. Újkrumplit öröm pucolni! Különösen a sárga felületeken, meg ahol olyan hámlásos. Mikor veszed, olyat válassz, ami nem sima rózsaszín, hanem tarka, pelyhes.

Ha elfogytak a krumplik, szűrd le a pucolóvizet egy teaszűrőn, így a szemétbe tudod dobni a héjakat. (Minél kevesebb dolgot öntök a lefolyóba, nehogy elduguljon.) (Családi házban persze egyszerűen löttyintsd a vizet héjastul egy kinti növény tövébe.)


A lekapart krumplikat megint mosd meg, aztán karikázd fel egy tiszta konyharuhára, olyan 0,7 cm vastagon. Szóval, ne legyen túl vékony, mert akkor hamar szétmegy a krumpli. Ha kövér a krumpli, akkor előbb vágd ketté hosszában, és a félkrumplikat karikázd fel.

Azért tettük konyharuhára a krumplikarikákat, hogy letöröljük róluk a vizet. Fogd össze a ruha 4 sarkát, jól bugyoláld be a krumplit, és görgesd a csomót előre-hátra, hogy felitatódjon a krumpliról a víz. Az üres krumplistálból öntsd ki a benne maradt vizet, aztán a konyharuhás krumpligöngyöleggel törüld át a falát. Húzd le a konyharuhát a krumpliról, így a száraz krumpli visszakerül a száraz tálba.

Egy nagyobb teflonedénybe önts egy kevés olajat, forrósítsd fel, és ha serceg a belelógatott krumplikarika, akkor borítsd bele a tál krumplit.

Szórj rá 1 csapott fakanál sót, keverd el, és fedd le az edényt. Vedd le a lángot takarékra.

5 percenként kavard meg, de csak óvatosan, hogy lehetőleg ne roncsold szét a krumplikat.
Közben mosd meg és vágd apróra a petrezselyemzöldet, és 15 perc sülés után kapard a krumplihoz. Keverd össze, hogy mindenhova jusson petrezselyem. (Én végül is két kis csomó mirelit zöldet vágtam fel, mert jó, ha sok van rajta.)

Süsd még 5 percig (végig fedő alatt, takarékon)! Kóstold meg, és ha úgy találod, hogy nem elég puha, akkor 2 percenként újból kóstold meg. Remélhetőleg marad még krumpli, mire megpuhul!

Savanyúságnak kovászos uborka vagy fejes saláta finom hozzá. (Mi rántott cukkínivel ettük, és kovászos uborkával.)
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése