2011. szeptember 20., kedd

Babgulyás



Hozzávalók:
1/2 kg tarkabab
30 dkg disznócomb
30 dkg marhacomb
egy kevés olaj
1 nagy fej hagyma
fél fakanál pirospaprika
kb. 2,5 l víz
2-3 babérlevél
2 db répa
1 db petrezselyemgyökér
1/2 zeller
2 fakanál Vegeta
1 fakanál só
őrölt bors
petrezselyemzöld
esetleg fokhagyma
lila hagyma és kenyér az evéshez
A csipetkéhez:
1 tojás
10 dkg liszt

Elkészítés:
Röviden: ugyanúgy kell elkészíteni, mint a gulyáslevest, csak krumpli helyett bab van benne; köménymag helyett pedig babérlevél.
Mint minden babos kaját, ezt is előző nap kell elkezdeni: este be kell áztatni a babot. Ha a hús a mélyhűtőben van, azt is vedd ki előző este!
Terítsd szét az asztalon a fél kiló babot, és válogasd át. Tégy az öledbe egy tálat, és az átvizsgált adagot húzd bele. Engedj vizet a babra, és markolászással jól mosd át a szemeket. A kezedet elétartva szűrd le a vizet a babról.

Ismételd meg még egyszer a mosás – szűrés menetet, majd harmadszor is engedj vizet a babra, hogy jól lepje el, és ebben a vízben hagyd ázni jó fél napot.
Másnap idejében kezdd el a főzést, mert lesz vagy 2 óra!
Alaposan mosd meg a húsokat! A marhahúst szeleteld fel először. Kövér, inas rész mentén vágj le belőle egy darabot, hogy könnyen le tudd fejteni az inas részt. Fordítsd úgy a hús-csíkot, hogy alul legyen a kövér. Vágj le egy kis kocka húst a kövérig, de a kövérjét ne vágd át, hanem told le róla a kis húst. Most, ha megfordítod a csíkot, már meg tudod csippenteni a kövér részt, és könnyen le tudod ról tolni a hosszú hús-csíkot.

Kockázd fel a kövértelenített hús-csíkot, és a húskockákat tedd egy tálkába. Most pucold meg a hagymát, mosd meg, és vágd apróra.

Egy kis lábosba tégy oda melegedni kb. 0,7 l vizet, mert a húst majd ezzel kell felönteni. Egy nagyobb (kb. 4 literes) fazékba önts egy kis olajat, és párold meg rajta a hagymát. Ha üveges, akkor adj hozzá egy fél fakanál pirospaprikát, keverd el, és tedd hozzá a marhahúskockákat.

Állandó keverés mellett jól pirítsd át, aztán öntsd fel kb. fél liter forró vízzel. Tégy bele 2-3 babérlevelet, és fedd le. 30 percig főzd.

Amíg a marhahús fő, dolgozd fel a disznóhúst. Vágd csíkokra, told le a kövérről a sovány húst, aztán ezt kockázd fel. Tedd egy kis tálkába.


Ha letelt a marhahús félórája, akkor add hozzá a disznóhúskockákat. Keverd el, és öntsd hozzá levestül a jól megduzzadt babot. Öntsd fel a megmaradt kb. fél liter meleg vízzel, fedd le, és forrald fel a babgulyást.

Amíg a hús puhul, pucold meg a zöldségeket. Készíts oda a tisztított zöldségeknek egy vízzel teli tálat. A répát és a petrezselyemgyökeret kapard le, a zellert hámozd meg.

A megtisztított zöldségeket mosd meg, aztán darabold fel. Készíts oda egy tálkát a darabolt zöldségeknek. A répát és a petrezselyemgyökeret vágd hosszában négyfelé, aztán keresztben lapkákra. A zellert először vágd lapokra, aztán a lapokat csíkokra, végül a csíkokat darabkákra.


Ha már vagy 40 perce fő a babgulyás, akkor tedd bele a darabolt zöldségeket. (Az óra a még hátralévő időt mutatja.) Most már megsózhatod: 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval. Borsozd is meg, ha szereted.

Most következik a csipetke-gyártás. Egy tálkába üss fel 1 tojást, és apránként dolgozz hozzá 10 dkg lisztet. Nagyon kemény tésztát kapsz!

Ha kanállal már nem tudod keverni, akkor kézzel gyúrd tovább. Addig gyúrd, míg minden lisztet fel nem vesz magába a tálkából. Utána csippents le belőle nagyobb darabokat, sodord hengerré, és a hengerből csipkedj le kis darabkákat egy falapra vagy tálcára. Vigyázz, hogy ne ragadjanak össze! Ha egy ilyen nagy csippentést feltépkedtél kis darabokra, akkor mindjárt tedd a levesbe.


Ha feltépkedted az összes csipetkét, akkor tedd a babgulyáshoz a megmosott, felaprított petrezselyemzöldet, és a fokhagymát is most add hozzá.
Úgy emlékszem, hogy nem volt szükség a 80 percre, mikor 10 perc még hátravolt, már minden puha volt a levesben.

Mielőtt hívnád a többieket, még pucolj meg fejenként 1 lila hagymát, vágd nagyobb darabokra, és mindenki elé tégy egy tálkával. Kenyeret is szelj fel, hogy ne evés közben kelljen pattogni.

Hogy ez milyen finom!
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése